musee-prehistoire-eyzies-2
2004 • National Museum of Prehistory, Les Eyzies
Les Eyzies de Tayac, Dordogne
  • Part of UNESCO's World Heritage, Les Eyzies de Tayac is the founding site of the project. The high cliffs overlooking the Vézère wide lush valley and the medieval castle's square tower emerge above the village's houses.
  • The main idea is to create a journey between several edifices which whole makes up the museum. Said burst volumes, at the village's houses scale, organize the different spaces instead of a monolithic museum.
  • From outside, a long stonewall separates the everyday world from the places where traces of ancient times can be found
  • It was mandatory to find the right scale fitting with the near environment, lasting materials that are revealed and brought out by the local unusual sunlight, almost atemporal shapes; a greater read-through strength, the brightness of outer and inner spaces, subtle connection with the landscape, a gaged, almost surreal daylight that transcends spaces and makes them welcoming and luminous even though without direct sunlight

Program: prehistory museum extension - Main lobby, Auditorium, library, museum rooms, workshops, administration, research labs • Built area: 4,120 sq.m. • Gross built area: 6,700 sq.m.
Schedule: competition winner 1984 • Studies: 1989-1992 then 1995-1997 • Start of works: 1998 • Delivery: 2004 • Cost of works: 12 million €
Developer/Contracting authority: Ministry of Culture, DMF, DRAC Aquitaine • Managing developer: Semiper • Architects: Jean-Pierre Buffi & Marianne Buffi with T.Eberhard and B.Lenormand
• Engineering: Bethode, Terrell Rooke & Associés • Museum design & concept: H + B Design
• Building contractor: SOCAE Atlantique

Une réalisation Heuveline